Nieuws 1

OVERIJSE – De mooiste en meest spectaculaire veldrit van de voorbije jaren kreeg een apotheose, waarbij uiteindelijk iedereen het noorden verloor. Maar na veel woord en wederwoord was de overwinning toch voor Bart Wellens.

Wat was er allemaal gebeurd? Eerst een schitterende wedstrijd, waarin Wellens in de tweede van de negen af te leggen ronden alleen aan de leiding kwam. Maar de Kempenaar was niet zo sterk als zaterdag in Essen en kreeg halverwege de koers Sven Nys, Lars Boom, Gerben de Knegt en Zdenek Stybar na een sterke achtervolging bij zich. Iedereen maakte zich op voor een even mooi tweede halfuur, maar toen begon de miserie.

Eerst schopte Wellens vanop de fiets met uitgestrekt been naar een toeschouwer. Daarop kwam de Fidea-kopman ten val, werden Boom en De Knegt daardoor even opgehouden en kwam Nys alleen aan het commando. Maar de wereldkampioen was ook al niet supersterk en dus kwamen Wellens, De Knegt en een verbazende Boom terug. Van de tempodaling, die daarop volgde, maakte de 19-jarige Boom gebruik om te demarreren. Nys liet betijen, Wellens aanvankelijk ook. Maar toen Wellens het toch meende in de achtervolging, was Boom snel teruggepakt en waren we klaar voor drie spannende laatste ronden.

Maar toen kwam Nys in de afdaling van het Mari-ndal zwaar ten val. De wereldkampioen ging aan hoog tempo vol op buik en borstkas en kon niet meer verder. De laatste twee ronden moesten zonder hem afgewerkt worden en Wellens reed toen alleen aan het commando.

Daarop kwam de jury op de proppen. Die had immers weet gekregen van het incident van Wellens met de toeschouwers en na lang wikken en wegen besloot ze om de leider uit de wedstrijd te halen bij het ingaan van de slotronde. Maar Wellens gaf geen gevolg aan de aanmaning van de jury en reed verder. Uiteraard werd Lars Boom aanvankelijk tot winnaar van de wedstrijd uitgeroepen.

Waarop de jury zich meldde bij Wellens. Die mocht zijn verhaal van de feiten doen, waarna de jury besliste om op haar beslissing terug te komen en van Wellens toch de winnaar van de Vlaamse Druivencross te maken. Lars Boom had zich vijf minuten de gelukkigste mens van de wereld mogen voelen.

Moraal van het verhaal? Verzin, eer je begint. Had de jury niet beter gewacht tot na de aankomst met om het even welke beslissing? Dan was veel herrie te vermijden geweest. Want nu volgt misschien nog een klacht van Rabobank.

Wat de herrie betreft, dit. Het waren krek dezelfde mensen, die vorig jaar ook al herrie zochten met Bart Wellens. Gasten van de chiro van Jezus-Eik naar verluidt. Gelukkig blijft hooliganisme voorlopig beperkt tot Overijse. Verder moet het echt niet gaan.

Philippe Marin: ‘Voorzitter Scholz geloofde de woorden van Wellens’

‘Het heef lang geduurd vooraleer we de beslissing genomen hebben om Bart Wellens aan te manen om uit de koers te stappen’, aldus Philippe Marin als rechterhand van de Duitse juryvoorzitter Bodo Scholz. Eerst waren we niet eens op de hoogte van de feiten. We kwamen er pas achter nadat radiojournalist Luc Van Langenhove ons was komen vertellen wat hij op televisie gezien had. Toen ik daarop ook nog een telefoontje kreeg van een vriend, die net hetzelfde vertelde, hebben we de beelden opgevraagd en hebben we na lang discussi ren beslist om Wellens aan te manen de wedstrijd te verlaten.

Dat heeft hij niet gedaan. Na de aankomst zijn we bij hem gegaan en hebben we zijn verhaal van de feiten gehoord. Toen voorzitter Scholz hoorde hoe hij gentimideerd was, is hij teruggekomen op zijn beslissing en hebben we Bart alsnog tot winnaar uitgeroepen. Voorzitter Scholz heeft Wellens dus op zijn woord geloofd.

Officiale klacht van Rabobank

De verantwoordelijken van Rabobank willen dat Lars Boom winnaar blijft van de wedstrijd in Overijse. Ze dienden na de wedstrijd daarom officieel klacht in.

‘Die klacht verandert hier niets meer aan de feiten en de uitslag, aldus Philippe Marin. Ze moet kortelings door de disciplinaire commissie van de UCI behandeld worden op basis van ons rapport.’

Bart Wellens: ‘Ik heb iets verkeerd gedaan, maar wat ging er aan vooraf?’

Bart Wellens zat zelfs na de podiumhulde van de Vlaamse Druivendross nog altijd te trillen van de emoties op zijn stoel.

Mentaal is dit een bijzonder zware cross geweest, aldus de winnaar van de dubbel Essen-Overijse. Pas nu besef ik hoe sterk Richard Groenendaal moet zijn. Die kwam enkele jaren geleden ook een keer in aanvaring met een toeschouwer, die hij een vuistslag verkocht. En vorig jaar werd hij totaal onterecht uit koers gezet in Loenhout, voor een zogezegd foute fietswissel.

Dat de emoties hoog zouden oplaaien, wisten we vooraf. Een wedstrijd in het hol van de leeuw, die bovendien een duel op het scherp van de snee beloofde worden. Dat, nadat er vorig jaar al miserie geweest was met toeschouwers. En die stonden er inderdaad opnieuw. Ronden lang versperden ze de helft van het parcours, schreeuwden ze me scheldwoorden toe en goten ze zelfs bier over mij. Het waren mensen, met een supporterspetje van een bepaalde renner op het hoofd. Na vier ronden kon ik me niet langer intomen en heb ik met een dreigende voetstoot uitgepakt. Niet om ze te raken, wel om ze duidelijk te maken dat ik het later echt zou doen om ze vol te raken. Daarop ben ik ten val gekomen, heb ik zwaar moeten achtervolgen en dreigden de stoppen door te slaan. Daarom heb ik Sven gevraagd om iets te doen. Probeer ze kalm te krijgen, roep er tegen of er komen ongelukken van, heb ik hem gezegd. Daarop is hij ten val gekomen en reed ik alleen aan de leiding. Toen kreeg ik bij het ingaan van de slotronde te horen dat ik uit de wedstrijd gezet werd. Ik heb niet willen luisteren, omdat ik wilde dat de jury ook mijn versie van de feiten zou kennen. Ik wilde mijn stem laten horen. Dat heb ik ook kunnen doen en de jury is op haar beslissing teruggekomen. Ik bedank ze daarvoor. Ik geef toe dat ik in de fout gegaan ben, maar vele mensen zouden gedaan hebben zoals ik, denk ik.

Hans van Kasteren: ‘Misschien moeten we naar het gerecht’

Misschien moeten we nu maar eens naar het gerecht stappen, want dit kan echt niet blijven duren, aldus Hans van Kasteren, de manager van Bart Wellens. Ik stond in de omgeving waar het gebeurde, omdat er vorig jaar al hommeles geweest was. Ik kan niet anders dan bevestigen wat Bart gezegd heeft. Natuurlijk zou ik de mensen onmiddellijk kunnen identificeren. Het waren dezelfde jongens met korte broek aan als twaalf maanden geleden. Zoveel mensen lopen toch niet rond in deze uitrusting, niet? Enfin, we beraden ons de komende dagen over wat we gaan doen.

Lars Boom zelf wilde geen klacht neerleggen

Pas 19 jaar en de Vlaamse Druivencross van Overijse winnen. Het sprookje, waarin Lars Boom leefde, duurde slechts enkele minuten. Maar boos was hij niet om het feit dat hij de overwinning moest inleveren.

Klacht neerleggen? Ben je gek, aldus de Nederlander. Ik leg me neer bij de beslissing van de jury. Ik ben al blij met wat ik laten zien heb in mijn eerste belangrijke cross van het seizoen.

Een half uurtje later beslisten zijn bazen van Rabobank er helemaal anders over.

Sven Nys: minder erg dan gevreesd

De kwetsuren van Sven Nys na zijn zware valpartij in Overijse vielen best mee.

Ik weet nog altijd niet, hoe ik ten val gekomen ben, aldus de wereldkampioen. Maar het was niet bepaald onzacht. Aanvankelijk had ik ook veel pijn. Maar nu, een tijdje na de wedstrijd, valt alles best mee. Aan mijn linkerbeen heb ik pijn in de kuit, wegens een slag van mijn pedaal allicht en is mijn knie wat geschaafd, maar al bij al valt het allemaal best mee.

Uitslag elite (37 dnl)

1. Bart Wellens (Vorselaar/Fidea) 1u01:24; 2. Lars Boom (Ned) 0:16; 3. Gerben de Knegt (Ned) 0:28; 4. Erwin Vervecken 0:39; 5. Zdenek Stybar (Tsj) 1:01; 6. Sven Vanthourenhout 1:47; 7. Bart Aernouts 1:58; 8. Wilant van Gils (Ned) 2:06; 9. Thomas Frischknecht (Zwi) 2:16; 10. Klaas Vantornout 2:24; 11. Peter Van Santvliet 2:34; 12. Jan Verstraeten; 13. Jan Soetens 3:28; 14. Thijs Al (Ned) 4:17; 15. Richard Groenendaal (Ned) 4:42; 16. David Meys 5:30; 17. Jorn Van der Veken 5:33; 18. Roger Hammond (GBr) 5:40; 19. Davy Commeyne 5:42; 20. Wim Jacobs; 21. Kamil Ausbuher (Tsj); 22. Bjrn Rondelez 6:47; 23. Marek Cichosz (Pol) 7:04; 24. Stijn Penne 8:07; 25. Ronald Mutsaars (Ned) 10:07; 26. Anders Klinkby (Den); 27. Tadeusz Korzeniewski (Pol); 28. Thorsten Wittig (Dui) 12:07

Van Poppel, Catrysse en Van den Brand aan de winst

Een dag nadat hij in Essen de overwinning in de slotronde nog uit handen moest geven aan Tom Meeusen kende Boy van Poppel meer succes in Overijse. Na een minder goede start kwam de zoon van ex-sprinter Jean-Paul in de tweede ronde aan het commando met Bjrn De Decker. Later kwamen Rob van der Velde, Raf Pluym en Vincent Baestaens nog mee in de spits, maar in de voorlaatste ronde ging Van Poppel er alleen vandoor en werd niet meer bedreigd. Van der Velde en De Decker stonden mee op het podium.

Bij de nieuwelingen was Romain Gihoul de pechvogel van de dag. De Waal werd in de tweede ronde te voet gezet met een lekke band. Daarop stormde Bert Catrysse naar het commando en de West-Vlaming werd niet meer belaagd. Michiel Dieleman en Kenneth Marin kwamen het dichtst in zijn buurt.

Bij de vrouwen stond geen maat op Daphne van den Brand. Ze won met meer dan twee minuten voorsprong op haar landgenotes Marianne Vos en Mirjam Melchers. Anja Nobus werd als eerste Belgische pas zevende.

Uitslagen

Juniores (14 dln)

1. Boy van Poppel (Ned) 39:00; 2. Rob van der Velde (Ned) 0:23; 3. Bjrn De Decker 0:44; 4. Kenneth Van Compernolle 0:52; 5. Joeri Adams 0:56; 6. Kristof Zegers 1:19; 7. Vincent Baestaens 2:01; 8. Bart Hermans 2:51; 9. Raf Pluym 3:57; 10. Morten Gregersen 4:03; 11. Julien Ertveldt 4:35; 12. Jens Treichel (Dui) 5:48; 13. Kenneth Bultynck 6:34; 14. Kevin De Schrijver 7:20

Nieuwelingen (13 dln)

1. Bert Catrysse (Eernegem) 33:24; 2. Michiel Dieleman 0:25; 3.Kenneth Marin 0:42; 4. Rudy Kowalski (Fra) 1:16; 5.Gerry Druyts 1:23; 6. Clint Vandroogenbroeck 3:52; 7. Lex van der Burgt (Ned) 5:35; 8. Nico Gollnick (Dui) 6:33; 9. Benjamin Beutels 7:13; 10. Jan Charlier 8:26; 11. Jens Costers 10:26; 12. Romain Gihoul 15:26; 13. Gregory De Mulder 20:26

Vrouwen (25 dln)

1. Daphny van den Brand (Ned) 39:19; 2. Marianne Vos (Ned) 2:08; 3. Mirjam Melchers-Van Poppel (Ned) 2:16; 4. Reza Hormes-Ravenstijn (Ned) 3:17; 5. Birgit Hollmann (Dui) 3:26; 6. Helen Wyman (GBr) 3:38; 7. Anja Nobus 3:57; 8. Hilde Quintens 4:30; 9. Joyce Vanderbeken 5:01; 10. Sanne Cant 5:14; 11. Nicole De Bie-Leijten 5:16; 12. Kathy Ingels 6:04; 13. Arenda Grimberg (Ned) 6:11; 14. Marijke De Smedt 8:11; 15. Katrien Pauwels 8:39; 16. Katrien Aerts 8:57; 17. Stephanie Gronow (Dui) 9:57; 18. Ludivine Henrion 10:20; 19. Annekatrin Nitzsche (Dui) 10:40; 20. Gertie Willems 11:00; 21. Caroline Van Petegem 11:30; 22. Sarah Liekens 12:10; 23. Katrien Vermeiren 12:30